płaski brzuch

Jak schudnąć zimą?

Zima to pora roku, która nie nastraja nas do aktywności fizycznej. Większość z nas woli zaszyć się w domu i z filiżanką gorącej czekolady w ręku doczekać do pierwszych roztopów. Zima to również czas, w którym jemy więcej i bardziej tłusto. A to nie sprzyja w utrzymaniu figury modelki i może objawić się kilkoma nadprogramowymi kilogramami. Chcesz wiedzieć jak skutecznie z nimi walczyć? Przeczytaj nasz artykuł!

Dlaczego w zimę tyjemy?

Wszystkiemu winne jest większe zapotrzebowanie na energię. Zimą przy niższych temperaturach szybciej spalamy kalorie, dlatego częściej sięgamy po jedzenie, często niezdrowe, aby zabić uczucie głodu. Dodajmy do tego jeszcze zimową chandrę, którą najlepiej leczy się tabliczką czekolady czy kawałkiem tortu oraz brak ruchu, no bo jak biegać przy -20 stopniach, i kilka nadprogramowych kilogramów murowane. Dlatego warto dowiedzieć się co można zrobić, aby latem zamiast w pośpiechu szukać diety cud, cieszyć się pięknym ciałem przez cały rok.

Co powinniśmy jeść zimą?

Przede wszystkim powinniśmy zadbać o zbilansowaną dietę. W zimę wcale nie powinniśmy jeść więcej niż w lecie ale ? inaczej. Zimowe potrawy muszą dostarczać nam energii, poprawiać naszą odporność i zaspokajać głód. Dlatego należy zwrócić uwagę na to, aby były one bogate w witaminy i mikroelementy, które wzmocnią nasz organizm. Zatem jakie produkty wybrać?

Idealne będą: pełnoziarniste produkty zbożowe (ryż, kasza i makaron), owoce i warzywa (np.: cytrusy, papryka, brokuły czy kapusta) oraz białko ( w postaci nabiału, chudego mięsa i ryb). Zimowe miesiące to również dobra pora na używanie większej ilości przypraw. Chilli, pieprz, imbir, kardamon czy cynamon nie tylko doskonale podkreślają smak potraw ale także rozgrzewają organizm co sprzyja spalaniu kalorii.

papryczki chilli

Podstawowa zasada przy odchudzaniu? Jedz mało ale często!

Tą maksymę słyszymy w każdym programie i czytamy w każdym poradniku dotyczącym zdrowej diety. I jeśli chcemy schudnąć, to powinniśmy się do niej stosować! Jedzenie mniejszych porcji ale częściej jest dobre dla naszego zdrowia. Nie ?napychasz się? raz na jakiś czas, przez co czujesz się ociężale ale zaspokajasz głód systematycznie co pomoże utrzymać twój metabolizm na stałym poziomie.

Najlepiej jedz około 5 posiłków dziennie po 250-350 kcal każdy. Pomogą one w utrzymaniu równowagi cieplnej i utracie zbędnej tkanki tłuszczowej, gdyż prawie połowę przyjętych kalorii zużyjemy do strawienia posiłku. Pamiętajmy również o regularnym nawadnianiu organizmu! Wypijanie dużej ilości wody wyrównuje jej bilans w naszym organizmie. Wodę mineralną można raz na jakiś czas zastąpić ciepłą przegotowaną wodą z dodatkiem miodu, cytryny i imbiru. Doskonale rozgrzewa, wzmacnia odporność i przemianę materii. Idealna na zimową porę.

Zupa podstawą zimowej diety?

W mroźne dni należy dostarczać organizmowi ciepłych posiłków. Dlatego sałatki lepiej zostawić na letnią porę. Zupa za to sprawdzi się w zimowej diecie idealnie. Gęsty krem z warzyw dostarczy wielu witamin i mikroelementów, a także rozgrzeje organizm. Dzięki temu lepiej zniesiemy panujący na dworze mróz.

rozgrzewajaca-zupa

A produkty takie jak pietruszka czy czosnek, tak często dodawane do zup, dodatkowo wzmocnią naszą odporność i żadne przeziębienie nie będzie nam straszne. Porcja ciepłej, niskokalorycznej zupy zaspokoi nasz głód na dłużej, więc nie odczujemy potrzeby sięgnięcia po niezdrową przekąskę dostarczającą pustych kalorii. A to na pewno wyjdzie nam na dobre!

zostaw komentarz