Herbata jest naparem przyrządzanym z liści oraz kwiatów roślin znanym od wieków. Kultura picia herbaty rozwinęła się najwcześniej Chinach i Japonii, a następnie zaczęła rozprzestrzeniać się na całym świecie. Dziś jest to bardzo popularny napój także w Polsce, a jej smakosze odkrywają coraz więcej jego pozytywnych właściwości i sposobów parzenia.
Rodzaje herbat
Do najpopularniejszych rodzajów herbat należą czarna, biała, zielona oraz czerwona, a także herbaty owocowe. Każda z nich ma nieco inne działanie, smak oraz może być pita w różnych ilościach. Do niedawna najpopularniejsza w Polsce była herbata czarna, jednak coraz częściej sięgamy po inne odmiany. Dostępność suszu roślinnego, z którego przyrządzany jest ten napój jest bardzo duża o czym można się przekonać zaglądając na stronę www.fabrykaform.pl/herbaty lub odwiedzając sklepy stacjonarne oraz herbaciarnie, które specjalizują się parzeniu herbaty.
Właściwości herbat
Osoby, które szukają produktów pozytywnie wpływających na układ krążenia, a także mających działanie odtruwające, spowalniające procesy starzenia i chroniące przed nowotworami powinny pić herbaty zielone i białe. Ich pozytywne właściwości wynikają z obecności polifenoli. Herbata zielona charakteryzuje się lekko gorzkim i cierpkim smakiem, natomiast biała jest delikatnie słodka.
Herbata czarna ma znacznie większą zawartość kofeiny w porównaniu do innych rodzajów, dlatego też ma działanie pobudzające, podobnie jak kawa. Ponadto związki, które uwalniają się w procesie jej parzenia mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, który zbliżony jest do działania antyoksydantów. W dodatku czarna herbata rozgrzewa oraz wspomaga walkę organizmu z bakteriami, poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na układ krwionośny.
Najpopularniejszą odmianą herbaty czerwonej jest Pu-Erh. Badania potwierdzają, że picie jej w dużych ilościach (nawet kilka filiżanek dziennie) wspomaga odchudzanie, nawet w przypadku gdy nie stosujemy żadnej innej diety i nie zmieniamy swojego stylu życia na bardziej aktywny. Wśród innych właściwości tego naparu warto wymienić pozytywny wpływ na działanie wątroby, wzmacnianie odporności oraz obnażanie poziomu cholesterolu. Pomaga także oczyścić organizm z toksyn.
Jak parzyć herbatę?
Kupując herbatę w sklepie, zwykle otrzymujemy na opakowaniu instrukcję jej parzenia. Warto jednak zapoznać się z kilkoma zasadami, które warto stosować w przypadku większości herbat, aby nie traciły one swoich właściwości. Przede wszystkim herbaty nie zalewamy wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Nawet jeśli na opakowaniu wskazana jest właśnie taka temperatura, to powinniśmy pamiętać, by używać tzw. białego wrzątku. Jest to woda w drugim stadium wrzenia, co możemy poznać po znacznej ilości pęcherzyków powietrza, które nadają jej biały kolor. Jeśli pozwolimy się wodzie przegotować, wtedy herbata może stracić znaczną część aromatu.
Ważną wskazówką jest także to, by wodę, którą chcemy użyć do parzenia herbaty gotować tylko jeden raz. Wynika to z faktu iż w czasie gotowania traci ona znaczną ilość tlenu. Jeśli chodzi o czas parzenia herbaty, to jest on różny w zależności od tego, jakie właściwości ma mieć napój (pobudzające czy uspokajające) oraz jaki rodzaj herbaty przygotowujemy.