Rodzaje herbat i ich właściwości. Jak parzyć i podawać różne rodzaje herbaty?

Herbata jest naparem przyrządzanym z liści oraz kwiatów roślin znanym od wieków. Kultura picia herbaty rozwinęła się najwcześniej Chinach i Japonii, a następnie zaczęła rozprzestrzeniać się na całym świecie. Dziś jest to bardzo popularny napój także w Polsce, a jej smakosze odkrywają coraz więcej jego pozytywnych właściwości i sposobów parzenia.

Rodzaje herbat

Do najpopularniejszych rodzajów herbat należą czarna, biała, zielona oraz czerwona, a także herbaty owocowe. Każda z nich ma nieco inne działanie, smak oraz może być pita w różnych ilościach. Do niedawna najpopularniejsza w Polsce była herbata czarna, jednak coraz częściej sięgamy po inne odmiany. Dostępność suszu roślinnego, z którego przyrządzany jest ten napój jest bardzo duża o czym można się przekonać zaglądając na stronę www.fabrykaform.pl/herbaty lub odwiedzając sklepy stacjonarne oraz herbaciarnie, które specjalizują się parzeniu herbaty.

warto zerknąć:  Czy sauna wpływa na odchudzanie

Właściwości herbat

Osoby, które szukają produktów pozytywnie wpływających na układ krążenia, a także mających działanie odtruwające, spowalniające procesy starzenia i chroniące przed nowotworami powinny pić herbaty zielone i białe. Ich pozytywne właściwości wynikają z obecności polifenoli. Herbata zielona charakteryzuje się lekko gorzkim i cierpkim smakiem, natomiast biała jest delikatnie słodka.

Herbata czarna ma znacznie większą zawartość kofeiny w porównaniu do innych rodzajów, dlatego też ma działanie pobudzające, podobnie jak kawa. Ponadto związki, które uwalniają się w procesie jej parzenia mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, który zbliżony jest do działania antyoksydantów. W dodatku czarna herbata rozgrzewa oraz wspomaga walkę organizmu z bakteriami, poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na układ krwionośny.

warto zerknąć:  Parzysz kawę lub herbatę? Warto poznać akcesoria do parzenia kawy i herbaty!

Najpopularniejszą odmianą herbaty czerwonej jest Pu-Erh. Badania potwierdzają, że picie jej w dużych ilościach (nawet kilka filiżanek dziennie) wspomaga odchudzanie, nawet w przypadku gdy nie stosujemy żadnej innej diety i nie zmieniamy swojego stylu życia na bardziej aktywny. Wśród innych właściwości tego naparu warto wymienić pozytywny wpływ na działanie wątroby, wzmacnianie odporności oraz obnażanie poziomu cholesterolu. Pomaga także oczyścić organizm z toksyn.

herbaty ekspresowe

Jak parzyć herbatę?

Kupując herbatę w sklepie, zwykle otrzymujemy na opakowaniu instrukcję jej parzenia. Warto jednak zapoznać się z kilkoma zasadami, które warto stosować w przypadku większości herbat, aby nie traciły one swoich właściwości. Przede wszystkim herbaty nie zalewamy wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Nawet jeśli na opakowaniu wskazana jest właśnie taka temperatura, to powinniśmy pamiętać, by używać tzw. białego wrzątku. Jest to woda w drugim stadium wrzenia, co możemy poznać po znacznej ilości pęcherzyków powietrza, które nadają jej biały kolor. Jeśli pozwolimy się wodzie przegotować, wtedy herbata może stracić znaczną część aromatu.

warto zerknąć:  Wszystko o grypie ? objawy, powikłania i leczenie

Ważną wskazówką jest także to, by wodę, którą chcemy użyć do parzenia herbaty gotować tylko jeden raz. Wynika to z faktu iż w czasie gotowania traci ona znaczną ilość tlenu. Jeśli chodzi o czas parzenia herbaty, to jest on różny w zależności od tego, jakie właściwości ma mieć napój (pobudzające czy uspokajające) oraz jaki rodzaj herbaty przygotowujemy.