Jaką zupę ugotować na obiad

Jaka zupa na obiad w ciepłe i w chłodne dni?

Zupy stanowią bogate źródło witamin i są wspaniałym daniem zarówno w zimowe, mroźne popołudnia, jak i w upalne letnie dni. Często jednak nie wiemy, jaką zupę najlepiej przyrządzić, by dieta była zdrowa i odpowiednio urozmaicona, a domownicy doceniali nasz talent kulinarny. Warto wiedzieć, jaka zupa na obiad będzie odpowiednia w czasie poszczególnych pór roku. Dzięki odpowiedniemu doborowi dań będziemy mogli wykorzystać artykuły sezonowe oraz urozmaicić i uatrakcyjnić domowe menu, jednocześnie zapewniając sobie zdrowie i dobre samopoczucie.

Zupy wiosenne

Wiosną pojawiają się długo wyczekiwane, młode warzywa, bogate w witaminy i wyjątkowo smaczne. Jedzenie zup przygotowanych z typowo wiosennych składników pomaga odzyskać siły witalne po długiej i mroźnej zimie. Potrawy przygotowywane wiosną powinny być lekkostrawne i nietuczące, ponieważ organizm nie potrzebuje już takich zapasów kalorii i tłuszczu jak wcześniej. Wiosna to idealna okazja, by zgubić nadprogramowe kilogramy, które pojawiły się w ostatnich miesiącach wcześniejszego roku.

Jeśli więc nie wiesz, jaka zupa na obiad będzie odpowiednia w czasie wiosennych dni, wybierz zupę szczawiową, pomidorową na bazie świeżych pomidorów, albo niezwykle popularną w tym czasie botwinkę. Dobrym pomysłem są także zupy-kremy, np. krem ze szparagów, albo z kalarepy. Taka zupa, podana z grzankami, świetnie sprawdzi się także jako samodzielne danie obiadowe.

Zupy na lato

Latem, gdy pojawiają się upały, często zmagamy się z brakiem apetytu. Jednocześnie jednak żal nie skorzystać z okazji i nie zajadać się sezonowymi warzywami i owocami. Jaka zupa na obiad pozwoli pogodzić nam nasze letnie potrzeby kulinarne? Oczywiście: chłodnik! Tę chłodną, orzeźwiającą zupę można przygotować zarówno z warzyw, jak i z owoców. Może przybrać formę schłodzonego kremu warzywnego (dobrym przykładem będzie popularny hiszpański chłodnik gazpacho z pomidorów), lub lekkiej zupy na bazie jogurtu. Poza pomidorowym, najpopularniejsze chłodniki to chłodnik ogórkowy, chłodnik z botwinki oraz zupa czereśniowa. Lato to także dobra pora na lekkie zupy warzywne, warto do ich przygotowania użyć kalafiora, szpinaku, brokuły, czy fasolkę szparagową.

Aromatyczna zupa na stole

Zupy jesienne

Jesień to czas, w którym organizm ludzki powinien odpowiednio przygotować się do zimy. Zupy jedzone w tym czasie mają za zadanie wzmocnić odporność, rozgrzać oraz pomóc zgromadzić zapas witamin i tłuszczu, potrzebnych na przetrwanie zimowych mrozów. Jedną z najczęściej spożywanych jesienią zup jest rosół, znany ze swoich właściwości leczniczych. Warto także wykorzystać ostatnie warzywa z letnich zbiorów, dlatego przygotowując zupę na obiad, chętnie sięgamy po marchew, paprykę, dynię, czy pomidory. Jesienne miesiące są idealną porą na zupy grzybowe, można je wówczas przyrządzić ze świeżych, zebranych w lesie grzybów. Prawdziwym hitem jest zupa krem z borowików, podawana z chrupiącymi grzankami.

Zupy zimowe

Zimowe zupy mają nas rozgrzać. Powinny też być gęste i sycące. W czasie, gdy dzień jest naprawdę krótki, szkoda spędzać jego połowę w kuchni, gotując wymyślne dwudaniowe obiady. Odpowiednia zupa z powodzeniem zadba o to, by domownicy byli zdrowi i najedzeni. Zupy spożywane w czasie zimy są przyprawiane nieco bardziej pikantnie, niż w pozostałe pory roku, ponadto często zawierają w sobie mięso. Najpopularniejsze zupy dla tej pory roku to między innymi gęsta kartoflanka, krupnik, albo aromatyczne flaczki.

1 komentarz

  1. Ewa Odpowiedz

    W zimne dni najbardziej lubię rosół, bo rozgrzewa. a Latem to oczywiście chłodnik. Ewentualnie jakiś krem warzywny.

zostaw komentarz