wpływ odżywiania na kondycje piersi

Wpływ odżywiania na kondycję piersi

To, czy kobiece piersi są małe czy duże, czy mają kształt półkuli czy stożka, w znacznej mierze zależy od genów. Jednak, niezależnie od ich wielkości i kształtu, czynniki środowiskowe, a więc między innymi właściwa dieta, mogą w znacznej mierze wpłynąć na ich wygląd. Żywienie odgrywa również niebagatelną rolę w profilaktyce chorób piersi.

1. Utrzymaj stabilną masę ciała

Jednym z największych wrogów pięknych piersi są nieprzemyślane kuracje odchudzające, a więc gwałtowne spadki i wzrosty masy ciała. Skóra musi dostosowywać się wtedy do nieustannie zmieniającej się objętości tkanki tłuszczowej, co źle wpływa na jej kondycję i sprzyja nieestetycznemu opadaniu piersi.

Pierwszą, nadrzędną zasadą jest zatem dbałość o utrzymanie stabilnej masy ciała. Jeśli konieczna jest kuracja odchudzająca, należy podejść do niej z rozsądkiem i tracić kilogramy powoli (nie więcej niż 0,5-1 kg tygodniowo), a potem nadal odżywiać się prawidłowo, aby nie dopuścić do powrotu nadwagi.

biust na ekranie

2. Zadbaj o skórę

Warunkiem pięknego wyglądu piersi jest dobra kondycja pokrywającej je skóry. Jej stan poprawia przede wszystkim witamina A. Znaleźć ją można m.in. w mleku, rybach, mięsie z indyka, jajach i maśle. Organizm człowieka potrafi również wytworzyć witaminę A z ?-karotenu, którego bogatym źródłem są warzywa i owoce, zwłaszcza żółte, pomarańczowe i czerwone (marchew, dynia, morele), ale także zielone (brokuły, cykoria, szpinak).

Pomocne będą również inne witaminy antyoksydacyjne: E i C. Witamina E chroni witaminę A przed utlenianiem i stabilizuje błony komórkowe. Obfitym jej źródłem są dobrej jakości polskie tłuszcze ? olej słonecznikowy i rzepakowy zawierają jej więcej niż oliwa z oliwek! Bardzo wysoką zawartością tej witaminy charakteryzują się też orzechy laskowe i migdały.

Z kolei witamina C stymuluje wytwarzanie kolagenu ? głównego białka tkanki łącznej, odpowiedzialnego za elastyczność skóry. Witaminę C znajdziemy we wszystkich owocach i warzywach, ale szczególnie bogatym jej źródłem są czarne porzeczki, owoce dzikiej róży, warzywa kapustne, czerwona papryka, nać pietruszki oraz… chrzan. Wskazane jest spożywanie warzyw i owoców na surowo, bez zbędnej obróbki i długiego przechowywania, ponieważ witamina C jest bardzo wrażliwa na tlen, światło i ogrzewanie.

uroda-figura-piersi

3. Chroń piersi przed rakiem

Istotnym elementem dbania o piersi jest profilaktyka nowotworów. Rak sutka jest najczęstszym diagnozowanym u kobiet w Polsce nowotworem złośliwym. Do pewnego stopnia, stosując prawidłowy sposób odżywiania, jesteśmy w stanie zapobiegać jego wystąpieniu, o czym piszą na http://www.akademiadietetyki.pl/suplementy-diety-rodzaje/.

Należy unikać nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu (tłustych gatunków mięs, śmietany, żółtych serów), a zastępować je nienasyconymi kwasami tłuszczowymi obecnymi w olejach roślinnych, orzechach, ziarnach, nasionach i tłustych rybach morskich, takich jak makrela, łosoś czy śledź.

Wskazane jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości wspomnianych już wcześniej witamin E i C, gdyż ich prawidłowe stężenie w surowicy krwi przypuszczalnie wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka piersi.

Zwraca się uwagę również na mniej znane dobroczynne składniki roślinne: polifenole, izotiocyjaniany czy saponiny, których źródłem są przede wszystkim warzywa ? kapustne, cebulowe, strączkowe. Mają one właściwości przeciwutleniające, potrafią zwiększać działanie innych antyoksydantów (np. witamin A i E), a także pozytywnie wpływają na układ odpornościowy organizmu, którego właściwe funkcjonowanie jest niezbędne do zwalczania nieprawidłowych komórek, mogących w przyszłości przekształcić się w nowotwór.

To, co spożywamy, wpływa na każdą część naszego ciała, w tym na piersi. Odpowiednia dieta jest warunkiem ich zdrowia i pięknego wyglądu przez długie lata.

zostaw komentarz