Zupy stanowią bogate źródło witamin i są wspaniałym daniem zarówno w zimowe, mroźne popołudnia, jak i w upalne letnie dni. Często jednak nie wiemy, jaką zupę najlepiej przyrządzić, by dieta była zdrowa i odpowiednio urozmaicona, a domownicy doceniali nasz talent kulinarny. Warto wiedzieć, jaka zupa na obiad będzie odpowiednia w czasie poszczególnych pór roku. Dzięki odpowiedniemu doborowi dań będziemy mogli wykorzystać artykuły sezonowe oraz urozmaicić i uatrakcyjnić domowe menu, jednocześnie zapewniając sobie zdrowie i dobre samopoczucie.
Zupy wiosenne
Wiosną pojawiają się długo wyczekiwane, młode warzywa, bogate w witaminy i wyjątkowo smaczne. Jedzenie zup przygotowanych z typowo wiosennych składników pomaga odzyskać siły witalne po długiej i mroźnej zimie. Potrawy przygotowywane wiosną powinny być lekkostrawne i nietuczące, ponieważ organizm nie potrzebuje już takich zapasów kalorii i tłuszczu jak wcześniej. Wiosna to idealna okazja, by zgubić nadprogramowe kilogramy, które pojawiły się w ostatnich miesiącach wcześniejszego roku.
Jeśli więc nie wiesz, jaka zupa na obiad będzie odpowiednia w czasie wiosennych dni, wybierz zupę szczawiową, pomidorową na bazie świeżych pomidorów, albo niezwykle popularną w tym czasie botwinkę. Dobrym pomysłem są także zupy-kremy, np. krem ze szparagów, albo z kalarepy. Taka zupa, podana z grzankami, świetnie sprawdzi się także jako samodzielne danie obiadowe.
Zupy na lato
Latem, gdy pojawiają się upały, często zmagamy się z brakiem apetytu. Jednocześnie jednak żal nie skorzystać z okazji i nie zajadać się sezonowymi warzywami i owocami. Jaka zupa na obiad pozwoli pogodzić nam nasze letnie potrzeby kulinarne? Oczywiście: chłodnik! Tę chłodną, orzeźwiającą zupę można przygotować zarówno z warzyw, jak i z owoców. Może przybrać formę schłodzonego kremu warzywnego (dobrym przykładem będzie popularny hiszpański chłodnik gazpacho z pomidorów), lub lekkiej zupy na bazie jogurtu. Poza pomidorowym, najpopularniejsze chłodniki to chłodnik ogórkowy, chłodnik z botwinki oraz zupa czereśniowa. Lato to także dobra pora na lekkie zupy warzywne, warto do ich przygotowania użyć kalafiora, szpinaku, brokuły, czy fasolkę szparagową.
Zupy jesienne
Jesień to czas, w którym organizm ludzki powinien odpowiednio przygotować się do zimy. Zupy jedzone w tym czasie mają za zadanie wzmocnić odporność, rozgrzać oraz pomóc zgromadzić zapas witamin i tłuszczu, potrzebnych na przetrwanie zimowych mrozów. Jedną z najczęściej spożywanych jesienią zup jest rosół, znany ze swoich właściwości leczniczych. Warto także wykorzystać ostatnie warzywa z letnich zbiorów, dlatego przygotowując zupę na obiad, chętnie sięgamy po marchew, paprykę, dynię, czy pomidory. Jesienne miesiące są idealną porą na zupy grzybowe, można je wówczas przyrządzić ze świeżych, zebranych w lesie grzybów. Prawdziwym hitem jest zupa krem z borowików, podawana z chrupiącymi grzankami.
Zupy zimowe
Zimowe zupy mają nas rozgrzać. Powinny też być gęste i sycące. W czasie, gdy dzień jest naprawdę krótki, szkoda spędzać jego połowę w kuchni, gotując wymyślne dwudaniowe obiady. Odpowiednia zupa z powodzeniem zadba o to, by domownicy byli zdrowi i najedzeni. Zupy spożywane w czasie zimy są przyprawiane nieco bardziej pikantnie, niż w pozostałe pory roku, ponadto często zawierają w sobie mięso. Najpopularniejsze zupy dla tej pory roku to między innymi gęsta kartoflanka, krupnik, albo aromatyczne flaczki.
W zimne dni najbardziej lubię rosół, bo rozgrzewa. a Latem to oczywiście chłodnik. Ewentualnie jakiś krem warzywny.