Wyposażenie lokalu gastronomicznego – jaki piec do pizzy wybrać?

Pizza to danie znane od kilku wieków nawet w najdalszych zakątkach globu. Nic nie wskazuje przy tym, by jej sława miała chylić się ku upadkowi. Wręcz przeciwnie – jej zwolennicy nieustannie tworzą kolejne jej odmiany czy wariacje na temat, zdolne zjeżyć włos na głowie rodowitego Włocha. Pizza pojawia się w ofercie nie tylko typowych pizzerii, ale tez wielu restauracji czy lokali typu fast food. Nawet, jeżeli to popularne włoskie danie nie znajduje się w menu lokalu, dysponowanie profesjonalnym piecem do pizzy i tak może się zwrócić z nawiązką, gdyż nadaje się on doskonale do innego rodzaju wypieków.

Piece do pizzy – rodzaje i zastosowanie

Dostępne w ofercie producentów sprzętu gastronomicznego specjalistyczne piece do pizzy różnią się między sobą licznymi parametrami. Przy wyborze pieca warto zatem uwzględnić między innymi jego rozmiar, sposób zasilania oraz inne szczegóły jego konstrukcji. Podstawowe znaczenie będzie tu mieć cel, do jakiego piec został zaprojektowany.

Lokale, które planują uczynić pizzę jedną z głównych gwiazd swojego menu, skorzystają na inwestycji w urządzenie, które będzie wypiekać w krótkim czasie co najmniej kilka spodów. Niezależnie od intencji projektantów, zastosowania, jakie znajdują dla tych pieców właściciele lokali gastronomicznych, mogą być dość zaskakujące. Konkurencja na rynku restauratorskim nie wydaje się zmniejszać, dobrze więc jest pozwolić sobie na kreatywne myślenie w tym zakresie.

Stalowy piec do pizzy

Piece elektryczne, piece gazowe

Piec elektryczny do pizzy może występować w różnych wersjach, w zależności od wielkości, ilości komór oraz innych parametrów budowy. Kluczowym kryterium przy jego zakupie będzie zatem jego konkretne przeznaczenie w danym lokalu. Jeżeli piec do pizzy – https://gastromix.pl/3368-piece-do-pizzy znajdzie zastosowanie wyłącznie przy zapiekaniu calzone czy makaronowych zapiekanek, a tylko okazjonalnie przy wypieku pizzy, warto zastanowić się nad piecem małym – jedno lub dwukomorowym.

Tego typu piece znajdują się w ofercie polskiej firmy Stalgast – zwłaszcza polecane są modele z serii X-line, E-line i F-line, Produkuje je również włoski lider linku gastronomicznego Moretti Forni. W przypadku, gdy właściciel lokalu przewiduje dużą produkcję pizzy, mogą być potrzebne piece wielokomorowe. W takim przypadku warto również zastanowić się nad zakupem pieca przelotowego, zaopatrzonego w taśmociąg (przykładem tego rodzaju pieca jest 3550TB10 niemieckiej firmy BARTSCHER).

Piece zasilane gazem polecane są zwłaszcza dla małych lokali i wszelkiego rodzaju budek gastronomicznych, które mogą mieć problem z odpowiednią mocą przy zasilaniu elektrycznym. Niestety, cena ich zakupu wymaga sporej początkowej inwestycji. Niskie koszta użytkowania sprawiają jednak, że restauratorzy z sektora małej gastronomii dość często się na takie rozwiązanie decydują. Przykładowym modelem tego rodzaju pieca, na który na pewno warto zwrócić uwagę, jest piec G4 firmy Stalgast.

Zostaw komentarz