W dobie istniejącego piękna w rozmiarze xs, każda kobieta dąży do tego aby mieć figurę supermodelki, jednak wszechobecne diety często nie dają rezultatów, a przyczyn należy szukać między innymi w ubogiej świadomości konsumentów. Na co dzień stykamy się z modnymi określeniami typu tłuszcze trans, tłuszcze zwierzęce, kwasy omega 3 lub omega 6. Wiemy że one istnieją, jednak nie wiemy co, jak, z czym, i dlaczego.
Prawdą jest, że słowo tłuszcz nie kojarzy nam się dobrze. Tłuste jedzenie uważane jest z góry za niezdrowe, a człowieka otyłego uważa się za ofiarę, tłuściocha lub spaślaka, mimo iż wiemy że otyłość nie zawsze wynika z nadmiaru spożywanego pokarmu w organizmie.
Niektórzy twierdzą że golonko zjedzone na obiad staje się fragmentem ciała. Tymczasem problem pojawia się w momencie gdy następuje trawienie zjedzonego pokarmu. Nasz sprytny organizm otrzymując do strawienia wysoko energetyczny pokarm zaczyna produkować własny tłuszcz, który odkłada się w miejscach najbardziej widocznych, niełatwo jest więc szybko uzyskać efekty odchudzania, ale jest to możliwe jeśli tłuszcze będą spożywane w odpowiednich proporcjach.
Jak mądrze się odchudzać?
Najprostszą więc metodą na uniknięcie tuszy może się wydawać ograniczenie pokarmów wysoko energetycznych zawierających tłuszcze. Oczywiście zaleca się zmniejszenie ilości spożywanego tłuszczu, ale nie całkowite jego wyeliminowanie. Najprościej rzecz ujmując należy wybierać tłuszcze które coś ?wnoszą? do naszego organizmu. Aby proces utraty wagi był widoczny to możemy sobie pomóc zmieniając proporcje zjadanych tłuszczów, czyli ustabilizować stosunek tłuszczy nasyconych do tłuszczy nienasyconych.
Dietetycy zalecają, że nasza dieta musi zawierać dwa razy więcej tłuszczów nienasyconych, które są obecne m. in. w oliwie z oliwek, oleju kukurydzianym, rzepakowym, sojowym, i w różnych olejach z orzechów, z zachowaniem szczególnej ostrożności w przypadku oleju kokosowego, który jest najbardziej nasycony, podobnie jak nabiał czy tłuszcz wołowy.
Opinia dietetyków wskazuje że ich wyeliminowanie z codziennej diety byłoby wielce nierozsądne, ponieważ tłuszcze, po pierwsze dostarczają wielu składników odżywczych, a po drugie są niezbędne w rozpuszczaniu witamin A, D, E i K.
Jak uzyskać szybkie efekty odchudzania?
Aby uzyskać szybkie efekty odchudzania to należy podjąć również szereg innych istotnych działań mających na celu zmianę diety i zmianę trybu życia.
Producenci żywności już dawno zauważyli naszą skłonność do coraz to większej dbałości o figurę, w związku z czym odchudzanie stało się bardzo dobrym biznesem. Na półkach sklepowych pojawiły się produkty o ograniczonej zawartości tłuszczów.
Jakże prosta jest receptura chociażby masła, które zawiera dużo wody i mnóstwo emulgatorów utrzymujących konsystencję. Należy więc by świadomym konsumentem, bo nie wszystko to co ?light? jest zdrowe i korzystne dla naszego organizmu.
Szybkie odchudzanie? O czymś takim nie słyszałam 😀 no chyba, że ktoś chce mieć efekt jojo, to może się głodzić.