W naturze istnieje szereg niedocenianych substancji, które pomogą nie tylko w złagodzeniu objawów choroby, ale też pomogą je całkowicie wyeliminować.
? Nalewka propolisowa
? Miód imbirowy
? Nalewka cynamonowa
? Nalewka z żyworódki pierzastej
Za sprawą wielu cennych substancji zawartych w czosnku, imbirze, cynamonie, czy żyworódce pierzastej można uniknąć przeziębienia w okresie przesilenia wiosennego. Oto kilka sprawdzonych przepisów
Nalewka czosnkowa
Przygotowanie
Obierz dwie główki czosnku i zalej je 200 ml spirytusu. Odstaw je do ciemnego miejsca o temperaturze pokojowej. Po około 10 dniach przecedź nalewkę i pij ją raz dziennie ? rano lub wieczorem.
Działanie
Nalewka po dziesięciu dniach jest koncentratem, wykazuje bardzo silne działanie odkażające i bakteriobójcze. Jest naturalnym antybiotykiem skutecznym w walce z bakteriami. Skutecznie wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Poza tym bardzo skutecznie reguluje ciśnienie krwi.
Nalewka propolisowa
Przygotowanie
Do ciemnej butelki z 50 g propolisu należy wlać 2 szklanki wody i 1 szklankę spirytusu. Stosować ją, po uprzednim przefiltrowaniu, po ok. 2-3 tygodniach. Ważne! Nalewkę należy codziennie mieszać i przechowywać w temperaturze pokojowej.
Działanie
Należy stosować ją do 3 razy dziennie, maksymalnie do 30 kropli (w zależności od intensywności choroby). Może być używana do płukania gardła (w połączeniu z wodą lub naparem z rumianku), do inhalacji, bezpośrednio z miodem lub samodzielnie.
Miód imbirowy
Przygotowanie
Do ? l. miodu zetrzeć na drobnej tarce ok. 300 g imbiru. Tak przygotowaną miksturę odstawić do lodówki. Po 2 dniach jest już gotowa do spożycia. Profilaktycznie stosować raz dziennie dodając do herbaty, w stanach chorobowych ? kilka razy dziennie.
Działanie
Zarówno miód, jak i imbir mają działanie antybiotyczne. Posiadają szereg właściwości antybakteryjnych, antyseptycznych i przeciwzapalnych. Przy przeziębieniu najlepiej użyć miodu akacjowego, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Miód imbirowy najskuteczniejszy jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i przeziębień.
Nalewka cynamonowa
Przygotowanie
2 kawałki kory cynamonowej, 2 łyżki zmielonego cynamonu, 0,5 l. winiaku, cukier. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Stosować 2-3 razy dziennie.
Działanie
Cynamon, w połączeniu z alkoholem, posiada właściwości bakteriobójcze. Penetruje bakterie już na poziomie błon komórkowych uszkadzając je i uwrażliwiając na działanie alkoholu. Silne właściwości antyoksydacyjne cynamonu pomagają przywrócić prawidłowy bilans w całym organizmie.
Nalewka z żyworódki pierzastej
Przygotowanie
Umytą i w całości pokrojoną roślinę należy wrzucić do słoika z alkoholem w proporcji 1:1 lub 1:2. Po siedmiu dniach nalewka jest już gotowa do spożycia. Profilaktycznie należy przyjmować ją 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce, w stanach chorobowych należy zwiększyć dawkowanie.
Działanie
Żyworódka ma szerokie spektrum działania ze względu na ciekawy skład chemiczny. Stymuluje system immunologiczny, zapobiega infekcjom oraz odtruwa i uzupełnia niedobór witamin w organizmie. Działa rozgrzewająco przez co jest zalecana w okresie częstych zachorowań na grypę.
A ja właśnie jestem przeziębiona. Na nic było dbanie o siebie i wzmacnianie odporności, kiedy do gry weszła klimatyzacja.