Gotowanie na parze – sprawdzone przepisy na zdrowe i pyszne potrawy

Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania potraw. Nie wymaga stosowania tłuszczu, a dzięki delikatnej obróbce termicznej przygotowywane produkty nie tracą swoich składników odżywczych. Dlatego sprawdźmy jakie są sprawdzone przepisy na smaczne potrawy.


Gotowanie na parze ? nie takie straszne?

Stosunkowo mało osób przygotowuje dania na parze. Niestety nadal uważa się, że są one bez smaku, a wszystko jest przecież kwestią odpowiedniego przyrządzenia. Do tego, wydaję nam się, że gotowanie na parze trwa o wiele dłużej niż tradycyjne. Takie myślenie jest oczywiście bezzasadne. Smak dań wykonanych w ten sposób może być równie intensywny, trzeba tylko użyć ziół (najlepiej świeżych) i przypraw. Gdy gotujemy ziemniaki czy kalafior, to jest dla nas najzupełniej jasne, że trzeba posolić wodę. A jak chcemy usmażyć kurczaka to wcześniej go marynujemy. Jednak gdy przychodzi do gotowania na parze to jakoś o tym wszystkim zapominamy i potem dziwimy się czemu nasze warzywa nie mają smaku. A co z czasem gotowania? Jeśli dodamy całą marchewkę, ziemniaka czy pół kalafiora, to z pewnością cały proces będzie trwać w nieskończoność. Jak temu zaradzić? Pokroić warzywa na mniejsze części, a mięsa na cieńsze plastry. O ryby nie musimy się martwić, one zawsze będą idealne.


Można by się jeszcze zastanowić, po co właściwie gotować na parze, skoro można to robić w sposób tradycyjny. W końcu co to za różnica? Są przynajmniej trzy powody dla których warto się na to zdecydować:

  • witaminy i wartości odżywcze ? tradycyjne gotowanie ?zabija? średnio 40% witamin i wartości odżywczych zawartych w produktach! A w przypadku witaminy C straty mogą wynosić nawet 70%. Gotowanie na parze odbywa się w stosunkowo niskich temperaturach, dzięki czemu potrawa zachowuje więcej wartości;
  • tłuszcz ? gotowanie na parze przewyższa smażenie, ponieważ nie jest tu potrzebne dodatkowe dodawanie tłuszczu (roślinnego czy zwierzęcego). Co za tym idzie ? możemy ?odchudzić? potrawę;
  • sól ? taki sposób przygotowywania potraw wydobywa zawartą w produktach sól. Dlatego my nie musimy jej dodatkowo solić.
warto zerknąć:  Jaka zupa na obiad?



Ziemniaki gotowane na parze

Jak zacząć?

Aby móc gotować na parze musimy posiadać odpowiednie urządzenie albo zwykłą nakładkę na garnek. Zakup takiego sprzętu ma ten plus, że jednocześnie możemy gotować kilka produktów na różnych poziomach. A więc na dole mogą być twarde warzywa, których przygotowanie trwa najdłużej, w środku miękkie (np. szparagi czy świeży groszek), a na górze ryba ? kombinacji jest wiele. Jednak jeśli szkoda nam miejsca i pieniędzy na parowar, to możemy używać nakładki na zwykły garnek. Można ją kupić za parę złotych w praktycznie każdym sklepie ze sprzętem kuchennym.

warto zerknąć:  Gdzie na grzyby? Jak się przygotować, jak wybrać miejsce na grzybobranie?

Pomysły na zdrowy obiad

Warzywa, takie jak ziemniaki, marchewka, kalafior czy brokuł, gotowane na parze to już standard. Ale co jeszcze można przyrządzić w ten sposób? Choćby pieczarki! Z dodatkiem pysznego sosu musztardowego będą świetną przystawką albo przekąską na imprezę. Jeśli jesteśmy po pracy i nie mamy czasu, wystarczy wrzucić kurczaka i paprykę do parowaru i w międzyczasie ugotować kaszę. To wszystko zajmie nie więcej niż 30 min. W równie prosty sposób przygotujemy dorsza z pietruszką i ziemniaczkami.


Co ugotujemy na parze zależy już od naszej inwencji ? wszystkie chwyty są tu dozwolone. Najważniejsze jest to, aby było smacznie i zdrowo.

warto zerknąć:  Dla kogo dieta bezglutenowa