Każdy kto zajmuje się transportem żywności na pewno nie będzie miał problemu, żeby opowiedzieć o tym, które skrzynki przeznaczone są do konkretnych produktów. Najwięcej kontrowersji zawsze wzbudza transport mięsa. Żywność ta łatwo się psuje i trzeba o nią wyjątkowo zadbać, żeby trafiła do sklepów czy punktów gastronomicznych w należytym stanie. Dlaczego warto użyć do tego właśnie skrzynek Euro E-2?
Żywność specjalnej uwagi
Mięso to produkt, o który trzeba szczególnie zadbać podczas transportu. Jeśli nie zachowamy pewnych standardów możemy narazić firmę nawet na 30% straty. Czemu na tę żywność trzeba zwracać uwagę? Mięso ma realny wpływ na zdrowie konsumentów. Kupując w sklepie źle przewożone mięso, które uległo już zepsuciu, narażamy ich na różne nieprzyjemne konsekwencje, włącznie z wizytą u lekarza. Kto będzie odpowiedzialny za taki stan rzeczy? Oczywiście przewoźnik. Co zatem zrobić, żeby uniknąć kłopotów?
Właściwe pojemniki
Jednym z kluczowych punktów udanego przewozu żywności są odpowiednio dobrane pojemniki transportowe. Muszą one być produkowane zgodnie z normami europejskimi, a także powinny posiadać atesty potrzebne do kontaktu z żywnością. Pytanie tylko, gdzie kupić takie pojemniki, które będą spełniały te wszystkie wymagania? Sprawdzone i wytrzymałe skrzynki Euro znajdziemy na erg-system.pl. Są one wykonane z najlepszych surowców i ciągle poddawane są badaniom, więc nie musimy się bać o transport naszej żywności.
Jaka temperatura?
Przewożenie mięsa to też obowiązek zapewnienia mu odpowiedniej temperatury, ponieważ jest to produkt bardzo nietrwały. Mięso transportowane w złych warunkach szybko będzie podatne na działanie mikroorganizmów w surowcu. Po czym rozpoznać, że mięso jest zepsute? Po lepkiej powierzchni, stęchłym zapachu lub zielonkawym nalocie. Poza tym, może też zmienić kolor. Na jaki? Drób przechodzi w kolor szaro-żółty, wołowina staje się brązowa, a wieprzowina ciemnoróżowa. Jaką temperaturę trzeba więc ustawić przewożąc konkretny rodzaj mięsa?
– Mięso świeże +7°C,
– Drób świeży +4°C,
– Podroby świeże +3°C,
– Mięso mrożone -18°C,
– Drób mrożony -18°C,
– Podroby mrożone -18°C.
W nieco innej natomiast temperaturze można mięso przechowywać:
– Mięso świeże 0°C do +4°C,
– Drób świeży 0°C do +4°C,
– Podroby świeże 0°C do +4°C,
– Mięso mrożone -18°C do -30°C,
– Drób mrożony -18,1°C do -22°C,
– Podroby mrożone -22,1°C do -30°C.
Polska w czołówce
Mimo tak wielu wymagań, jakie trzeba spełnić przy transportowaniu mięsa, Polska jest w czołówce eksportu do innych krajów. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odnotowano wzrost eksportu żywca, mięsa i przetworów drobiowych. W pierwszej połowie bieżącego roku wywieziono prawie 500 tysięcy ton mięsa, co daje wynik o 16% lepszy niż w 2014 roku.