Co zrobić gdy znudzi nam się klasyczny omlet z pomidorem, szynką, ogórkami i innymi dodatkami? Przygotować omlet na słodko. To idealna propozycja na śniadanie, uwielbiana szczególnie przez dzieci. Jest to również doskonała przekąska dla osób będących na diecie, trzeba tylko uważać z dodatkami.
Przepis na omlet
Do omletu na słodko potrzebujemy:
- dwa jajka,
- cztery łyżki mąki pszennej (tzw. ?bezglutenowcy? mogą użyć specjalnej, bezzbożowej mieszanki mąk),
- pięć łyżek mleka (krowiego lub roślinnego),
- szczyptę soli,
- dwie łyżki oleju do smażenia.
Jak mamy już wszystko przygotowane, to zabieramy się do działa. Żeby omlet był puszysty, musimy oddzielić białka od żółtek i białka od razu ubić na gęstą pianę. Następnie mieszamy żółtka z mąką (najlepiej przesianą) oraz mlekiem. Na końcu bardzo delikatnie łączymy tak powstałą masę z ubitymi białkami. W międzyczasie rozgrzewamy olej (jeśli chcemy to możemy do smaku dołożyć do niego jedną lub dwie łyżki masła) na patelni. Ostatni etap to smażenie: wylewamy powoli masę na patelnię i smażymy (ok. 5 min, tak aby spód był lekko zrumieniamy). Przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze dwie minuty z drugiej strony.
Przekładanie omletu wielu osobom sprawia problem ? najczęściej podczas tej ?operacji? omlet nam się rozwala. Jeśli nie potrafimy go przerzucić, to możemy zsunąć ściętą z jednej strony masę na talerz, przykryć odwróconą patelnią i obrócić ? ten sposób zawsze się sprawdza, choć na początku może być nam potrzebna pomoc drugiej osoby.
A może kakao?
Jeśli chcemy od czasu do czasu urozmaicić nasz omlet to wystarczy dodać do niego kakao lub karobu. Wtedy uzyskamy piękny, czekoladowy kolor, omlet będzie także troszkę ciekawszy w smaku. A jeśli chcemy być ?fit? to do masy możemy dodać również płatki owsiane ? zmielone lub nie.
Jakie dodatki?
Czym byłby omlet na słodko bez wspaniałych dodatków? To co nałożymy na niego po usmażeniu zależy już tylko i wyłącznie od naszej inwencji i kulinarnych upodobań. Warto jednak zainspirować się kilkoma pomysłami:
- owoce ? klasyczne, bezpieczne połączenie, które zasmakuje każdemu. A jeśli mamy akurat ochotę ?zgrzeszyć?, możemy do nich dodać domową bitą śmietanę lub sos czekoladowy ? tak przygotowany omlet najlepiej sprawdzi się na deser;
- truskawki z octem balsamicznym ? kto nie próbował jeszcze tego połączenia niech natychmiast pędzi do sklepu. Ocet balsamiczny doskonale podbija smak truskawek, a kompozycja ta szczególnie pasuje do omletu z dodatkiem kakao;
- karmelizowane jabłka lub gruszki ? jeśli potrafimy sprawnie obsługiwać dwie patelnie jednocześnie, warto przygotować karmelizowane gruszki lub jabłka do omletu. Owoce kroimy wcześniej na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, a gdy nabierze temperatury wkładamy owoce i chwilę podsmażmy. Na koniec dodajemy cukier i karmelizujemy go na gruszkach. Tutaj najlepiej pasować będzie cukier muscovado ? jest bardzo ciemny i ma specyficzny, lekko gorzkawy posmak.
I jak? Nabraliście już ochoty na omlet na słodko?
Czasem zamiast samego mleka dodaję też trochę wody, ale nigdy nie próbowałam robić omletów z kakao O.o bardzo ciekawe rozwiązanie!