Jajko to jeden z najstarszych symboli świata. Od zarania dziejów jajko było otaczane czcią, jako że od zawsze związane jest z nowym życiem, odrodzeniem i dobrym zdrowiem. Jajko jest także jedną z podstaw naszego codziennego żywienia. Kto nie lubi zacząć dnia od pysznej jajecznicy czy omletu? A może już nam się znudziły te potrawy?
1. Jajka w czyśćcu
2. Quiche lorraine ? francuski sposób na jajka
3. Włoska frittata czyli ulepszony omlet ze szpinakiem i pomidorami
4. Wiosenne jajka w kokilkach
Jajko nie musi być nudne. Wręcz przeciwnie, to bardzo wdzięczny temat kulinarny. Mnóstwo potraw i ciast powstaje przy użyciu jajek, ale czy istnieją interesujące i smaczne dania, w których jajko odgrywa główną rolę? Przedstawiamy najciekawsze z nich.
1. Jajka w czyśćcu
Przepyszne, włoskie danie, szybkie i proste w przyrządzeniu. Aby przygotować tę potrawę zaczynamy od podsmażenia na oliwie wyciśniętego ząbka czosnku i 1/4 łyżeczki płatków chilli. Gdy czosnek nabierze złotego koloru, wrzucamy na patelnię pomidory z puszki. Mieszankę doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy aż do wrzenia.
Do sosu wbijamy dwa jajka. Zasypujemy je startym parmezanem. Na około 5 minut zakrywamy patelnię przykrywką. Na koniec dodajemy oregano, bazylię i możemy jeść. Żółtka jajek pozostaną płynne i po rozkrojeniu wymieszają się z pikantnym sosem z pomidorów. Danie świetnie smakuje z pieczywem.
2. Quiche lorraine ? francuski sposób na jajka
Potrawa pochodząca z północno-wschodniego rejonu Francji ? Lotaryngii. Jest to wytrawny kruchy placek wypełniony masą jajeczną z boczkiem i cebulą. Proces przygotowania quiche lorraine nie jest skomplikowany. Zaczynamy od przyrządzenia ciasta. 250g mąki mieszamy ze szczyptą soli. Do tego wrzucamy 120g zimnego masła i wszystko ucieramy palcami, aż osiągniemy efekt podobny do kruszonki.
Żółtko z jednego jajka łączymy z dwiema łyżkami zimnej wody i dodajemy do wcześniej przygotowanej mąki. Ciasto szybko wyrabiamy i uważamy, żeby się za bardzo nie zagrzało. Wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Kroimy około 250g boczku i jedną cebulę. Podsmażamy krótko na patelni i doprawiamy pieprzem. 3 duże jaja mieszamy z 250g śmietany kremówki.
Do masy dodajemy odsączony z tłuszczu boczek i cebulę, po czym doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Ścieramy na tarce 200g sera żółtego. Połową sera posypujemy ciasto w formie, na to wylewamy wcześniej przygotowaną masę jajeczną i posypujemy resztą sera. Wkładamy do piekarnika na 45 minut i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Quiche można jeść na gorąco lub na zimno.
3. Włoska frittata czyli ulepszony omlet ze szpinakiem i pomidorami
Frittata to włoski omlet, który przygotowujemy w trochę inny sposób niż ten klasyczny. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. 4 jajka roztrzepujemy z dwiema łyżkami śmietany kremówki. Doprawiamy szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy starty ząbek czosnku i dodajemy garść szpinaku.
Gdy po kilku minutach szpi nak ?zwiędnie?, zalewamy patelnię masą jajeczną i kładziemy na to pokrojonego pomidora obranego ze skórki. Możemy także dodać do tego ser kozi lub mozzarella. Przyprawiamy wszystko pieprzem i oregano. Patelnię wkładamy na około 15 minut do rozgrzanego piekarnika i gotowe!
4. Wiosenne jajka w kokilkach
Jajka zapiekane z rzodkiewkami i oliwą truflową to świetna propozycja na lekki obiad lub kolację. 4 łyżki majonezu mieszamy z połową łyżeczki oliwy. Do kokilek nakładamy po jednej łyżce masy, a na nią rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki. Do tego wbijamy po jednym jajku na porcję i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie nakładamy po łyżce twarogu wędzonego i wbijamy kolejne jajko.
Na koniec sypiemy szczypiorkiem i resztą rzodkiewek. Kokilki układamy na blasze w 1/3 wypełnionej wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Tak oto mamy pyszną, wiosenną potrawę.
Ciekawych potraw z jajek jest mnóstwo, tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Próbujmy, smakujmy i doceńmy ten produkt, który nie tylko posiada świetne walory smakowe, ale jest też bogatym źródłem substancji odżywczych potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania na co dzień.
Pamiętam, że moja mama robiła z jajek taką pastę na chleb – to było po prostu pyszne i nie mogłam doczekać się kiedy zrobi ją po raz kolejny. Dziś sama szukam przepisów i teraz ja króluje w kuchni.
Aż wstyd się przyznać, ale z tych wszystkich przepisów znam tylko frittatę… Chyba pora wypróbować resztę 😊