Masz ochotę na lody, ale nie chce Ci się iść do sklepu? Żaden problem, możesz je zrobić w domu! Ich przyrządzenie jest niezwykle proste, nie wymaga dużego wkładu pieniężnego, a smakują o niebo lepiej niż te ze sklepu. Ponadto są dużo zdrowsze, bo zrobisz je z naturalnych domowych składników, bez dodatku zbędnej chemii. Jest to szczególnie ważne, jeśli masz dziecko i zależy Ci na tym, aby dostarczać mu zdrowych składników odżywczych. Możesz mieć pewność, że Twoje dziecko więcej nie naciągnie Cię na lody ze sklepu.
1. Jak zrobić lody tradycyjne?
Do przygotowania domowych lodów potrzebne Ci jedynie:
- mleko
- śmietana kremówka
- żółtka
- cukier
- pół laski wanilii
- składniki do smaku wg uznania (czekolada, owoce itp.)
W rondelku zagotuj szklankę mleka i szklankę śmietanki. Ubij 6 żółtek z 0,5 szklanką cukru i mieszając przelej do rondelka. Gotuj przez ok 10 minut nieprzerwanie mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Laskę wanilii przekrój na pół, wyskrob miąższ i dodaj do powstałej kremowej masy.
Powstały krem przelej do większego naczynia, odrobinę schłodź i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Po upływie tego czasu, wyciągnij masę z zamrażalnika, wyjmij z naczynia, przełóż do blendera, dodaj interesujące Cię składniki, po czym zmiksuj.
Wstaw ponownie do schłodzenia na ok 30 minut i powtórz tę czynność jeszcze 5 razy. Powstałe lody nabieraj łyżką, umaczaną wcześniej w gorącej wodzie. Podawaj w miseczkach lub pucharkach. Jeśli masz dzieci, możesz zakupić wafelki i podawać w formie, którą dobrze znają.
2. Jak zrobić lody na patyku?
Lody z Nutelli
- szklanka Nutelli
- ? szklanki mleka czekoladowego, kakaowego lub zwykłego
- foremka do lodów na patyku
Do rondelka przelej Nutellę oraz mleko i podgrzewaj aż do rozpuszczenia Nutelli. Mieszaj, dopóki oba składniki się nie połączą. Wystudź do temperatury pokojowej, przelej do foremek i wstaw do zamrażalnika.
Lody jagodowe
- szklanka jagód
- ? szklanki śmietany 30%
- ? mleka waniliowego
- foremki do lodów
Śmietanę i mleko wymieszaj, dodaj jagody i lekko zmiksuj, tak aby czuć było kawałki jagód. Przelej do foremek i wstaw do zamrażalnika na 6 godzin.
Lody truskawkowe
- szklanka truskawek
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- cukier
Truskawki umyj, obierz z szypułek i zmiksuj z 3 łyżkami cukru. Powstały syrop truskawkowy przelej do innego naczynia przez sito, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj jogurt i wymieszaj. Przelej do foremek i wstaw do zamrażalnika na ok 5 godzin.
Lody jogurtowe
- śmietana kremówka
- jogurt naturalny
- cukier puder
- cukier wanilinowy
- składnik na smak wg uznania
100 gr śmietany zmiksuj z łyżeczką cukru wanilinowego i łyżeczką cukru pudru. Śmietanę wymieszaj z 500 gr jogurtu naturalnego oraz wybranymi składnikami na smak lodów. Pamiętaj, że aby otrzymać określony smak lodów, musisz wcześniej zmiksować dane produkty. Przelej do foremek i odstaw do zamrażalnika.
Lody brzoskwiniowo-borówkowe
- brzoskwinie
- sok pomarańczowy
- borówki
- cukier trzcinowy
3 brzoskwinie umyj, obierz ze skóry, pokrój na małe kawałki i przełóż je do większego naczynia. Wlej do nich 250 ml soku pomarańczowego, dodaj czubatą łyżeczkę cukru trzcinowego, całość przełóż do blendera i zmiksuj. Do foremek wrzuć borówki (kup 50 g opakowanie) w ilości wg uznania i zalej przygotowaną masą. Włóż do zamrażalnika na ok 5 godzin.