Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

Gofry to z pewnością jeden z najlepszych deserów. Zajadają się nimi nie tylko dzieci, ale także dorośli. Do wyboru mamy gofry biszkoptowe, drożdżowe, belgijskie, amerykańskie, smakowe i wytrawne, ale najpopularniejsze to tradycyjne z bitą śmietaną i owocami. Oczywiście najlepsze i najzdrowsze są te przygotowane w domu. W jaki sposób można je przyrządzić? Czy konieczna jest gofrownica? Podpowiadamy, jak zrobić gofry bez gofrownicy.

1. Jak powstają gofry?

Gofry to z pewnością jeden ze smaków dzieciństwa. Kojarzą nam się z wakacjami, beztroską i czasem spędzonym z rodziną. Jednakże można je zrobić samemu i delektować się ich smakiem w domowym zaciszu, o każdej porze roku. Potrzebujemy tylko odpowiedniego przepisu i gofrownicy. Do przyrządzenia chrupiących gofrów potrzebne nam będą dwa jajka, olej, woda, mleko, mąką, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i szczypta soli.

Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do nich jedną trzecią szklanki oleju, jedną czwartą szklanki wody, dwie szklanki mleka, łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Całość miksujemy, a potem delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek. Gofry smażymy kilka minut w gofrownicy. Jeśli jednak nie posiadamy tego urządzenia, również możemy cieszyć się pysznym smakiem ulubionego deseru, przyrządzając go w nieco odmienny sposób.

talerz gofrów

2. Silikonowa forma do gofrów

Taki gadżet możemy nabyć w Internecie. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa gofrownicy, zwłaszcza, gdy w kuchni nie mamy zbyt wiele miejsca na jej przechowywanie. Wystarczy napełnić foremki przygotowanym według tradycyjnego przepisu ciastem na gofry i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilkanaście minut. W trakcie pieczenia gofry same ?odskakują? od formy, dlatego nie ma żadnego problemu z ich wyjęciem.

3. Patelnia

Gofry można również przyrządzić na patelni. Co prawda bardziej smakiem przypominają wtedy racuszki, czy naleśniki w amerykańskim stylu, ale są równie smaczne. Żeby przygotować ciasto, musimy zmiksować dwa jajka, cukier wanilinowy oraz pół szklanki oleju. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy dwie szklanki mleka, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz dwie szklanki mąki i mieszamy. Następnie wylewamy porcjami na dobrze rozgrzany olej. Jeśli chcemy uzyskać nieco odmienny smak, wystarczy do ciasta dodać kakao, miód lub cynamon.

4. Toster

Do przyrządzenia gofrów, zamiast gofrownicy, możemy użyć tostera lub opiekacza do kanapek. Ciasto, które będzie wtedy najlepsze, przyrządzimy z trzech jajek, pół szklanki cukru, pół roztopionej kostki masła, pół szklanki wody, dwóch łyżeczek proszku do pieczenia i cukru wanilinowego. Wszystkie składniki porządnie miksujemy, a następnie ciasto wylewamy na rozgrzany, posmarowany olejem toster. Nie należy jednak domykać go do końca, ponieważ ciasto rośnie podczas smażenia.