Planujesz randkę, której głównym punktem będzie romantyczna kolacja? Jeśli chcesz przez żołądek trafić do serca, musisz starannie przygotować menu. Poznaj kilka propozycji kulinarnych, które będą nie tylko smaczne, ale i apetyczne wizualnie.
- Pieczony łosoś z sałatką szpinakową
- Zapiekany filet z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
- Krewetki w bazylii
Wcale nie musisz być mistrzem ani mistrzynią kuchni, aby przyrządzić wyborne jedzenie na randkę. Wystarczą podstawowe umiejętności oraz sprawdzone przepisy. Prezentujemy kilka najlepszych, m.in. powstałych w oparciu o menu pizzerii City Pizza (pizzaportal.pl/lubon/city-pizza/), dzięki którym romantyczny wieczór z pewnością będzie udany.
Pieczony łosoś z sałatką szpinakową
To mało skomplikowane danie, które syci, nie obciążając żołądka. Świetnie też pasuje np. do kieliszka białego wina albo prosecco.
Składniki:
- 2 filety z łososia,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii,
- 2 cytryny pokrojone w ćwiartki,
- 1 opakowanie mini mozzarelli,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- sos winegret,
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- opakowanie świeżego szpinaku,
- sól i pieprz,
- szczypta oregano.
Liście szpinaku dokładnie umyj. Przekrój pomidory na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj składniki, dodając czosnek i kulki mozzarelli. Dopraw do smaku solą. Skrop sosem winegret. Ponowie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Posyp rybę solą i pieprzem, a następnie umieść w żaroodpornym naczyniu. Piecz ok. 10 minut. W tym czasie włóż masło na patelnię i usmaż je do zbrązowienia. Wyjmij rybę i ułóż na talerzach. Polej brązowym masłem i posyp bazylią. Serwuj z ćwiartkami cytryny oraz sałatką szpinakową.
Zapiekany filet z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Jest to danie bardzo podobne do tego, które znajdziecie w pizzerii City Pizza. Jego przygotowanie zajmuje ok. 45 minut i nie jest skomplikowane.
Składniki:
- 2 małe filety z kurczaka,
- 1 opakowanie sera mozzarella w kulce,
- 200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego),
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g szpinaku,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż kawałki mięsa. Przypraw solą i pieprzem do smaku, a na wierzch wyłóż odrobinę masła. Na patelni podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodaj szpinak i duś przez kilka minut, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Szpinak wyłóż na mięso, dodaj pokrojony w plastry ser mozzarella i pomidorki koktajlowe. Całość piecz w piekarniku w temperaturze 200oC przez 30 minut.
Krewetki w bazylii
Owoce morza to znane afrodyzjaki, dlatego na romantycznej kolacji nie powinno ich zabraknąć. Zanim jednak je przyrządzisz, upewnij się, że bliska ci osoba gustuje w takich smakach.
Składniki:
- kilka sztuk krewetek,
- liście świeżej bazylii,
- sól.
Krewetki obierz i pozbaw jelit (czarnej nitki). Skrop sokiem z cytryny i dopraw solą. Następnie każdą zawiń w listek bazylii i przymocuj go wykałaczką. Piecz w piekarniku lub grilluj do zarumienienia krewetek (ok. 2 minuty z każdej strony). Podawaj z ulubioną sałatką.
To zaledwie kilka sprawdzonych przepisów, które możesz wiernie odtworzyć lub potraktować wyłącznie jako inspirację. Niezależnie od tego, który wariant wybierzesz, możesz liczyć na udany wieczór.
Mój facet nie przepada za krewetkami, więc ostatni przepis odpada, ale pieczonego łososia z sałatką na pewno kiedyś spróbuję zrobić!!
Te krewetki w bazylii brzmią przepysznie, tak orzeźwiająco..
Krewetki w bazylii brzmią super, sama być coś zjadła takiego na randce. 🙂